4. mai, 2016

Naturvernforbundet om smøring av kommuner

www.glomdalen.no


"Det er et stort problem at kommuner som velger å ta vare på sin natur ikke tilbys noen gulrøtter for det så lenge de som velger å bygge ned får tilbud om kortsiktig gevinst. Dette kan det gjøres noe med fra statens side", mener Lars Haltbrekken, Naturvernforbundet.

Glåmdalen: 29.04.2016.

4. mai, 2016

Gratulerer Åmot kommune med live-sendinger av kommunestyremøtene

amot.kommunetv.no


En gledens dag for lokaldemokratiet i Åmot!

Tiltaket skal skape større åpenhet og engasjement rundt de politiske beslutningsprosessene. Systemet som brukes til sendingen er 100 % brukerstyrt. Det vil si at publikum selv velger hvilket kamera de ønsker å se på. Kameraene som er tilgjengelige er ved podiet/talerstol, i salen og ved projektor. Kommunestyremøtene blir gjort tilgjengelig for ettertiden slik at man kan se møtene også etter at de er blitt avholdt.

3. mai var første ordinære sending som er mulig å hente fram fra arkivet (trykk på kommunestyre) når opptaket er lagt ut.

Av sakene som ble behandlet, var blant annet Aksjonæravtalen med Eidsiva.

Program:
17:00 – 17:30 Orientering fra Eidsiva
17:30 – 18:00 Presentasjon av systemet KF delegeringsreglement
18:00 – 18:20 Orientering om Enøkprosjektet
18:20 – 22:00 Behandling av ordinære saker

4. mai, 2016

GD 3. mai: Mindre utbytte til Eidsiva-eierne!

 

Vel, når Eidsiva er fredet av Østlendingen, får GD (Gudbrandsdølen Dagningen) utvide folkets horisont.

GD 3. mai: Mindre utbytte til Eidsiva-eierne!

Øistein Andresen vil ha dialog med Eidsiva-eierne. Utbytte på dagens nivå kan ikke fortsette.

*************************************************************************

Eidsiva klarer ikke å levere utbytte på dagens nivå lenger. Det er budskapet i et notat konsernsjef Øistein Andresen har sendt eierne i forkant av eiermøtet 12. mai.

Konsernsjefen forklarer utfordringene som har rammet konsernet det siste året, og som til fulle ble satt på dagsorden i forbindelse med skifte av toppledelse sist høst, med at kraftbransjen er inne i en periode med svak lønnsomhet.

Klarer ikke utbyttekravet
Energiselskapet eies av innlandets to fylkeskommuner og kommuner, og har de siste årene forpliktet seg til å levere et utbytte i størrelsesorden 200 millioner kroner til eierne. Eierne vil få utbytte som forutsatt for 2015. Men deretter blir overføringene fra selskapet til offentlige budsjetter i Hedmark og Oppland trolig kraftig redusert, uten at konsernsjefen sier hvor mye. Forslaget om å redusere utbytte til eierne kommer etter at konsernet har bestemt seg for å redusere tallet på ansatte med 100 årsverk, gjennomføre tiltak som skal forbedrer årsresultatet med 165 millioner kroner og etablere en mer kostnadseffektiv selskapsstruktur med færre selskaper. Alle tiltak iverksatt på under ett halvt år.

Ikke noe beløp
I brevet til eierne nøyer den nye konsernsjefen seg med å gjøre rede for situasjonen i relativt runde formuleringer.
– Simuleringer av resultater fram til 2020 viser at styret må vurdere om et utbytte på nivå med de siste års utbetalinger er bærekraftig de nærmeste årene, skriver han. Konsernet har totalt 28 eiere som via Aksjonæravtalen har gitt føringer for hensikten med sitt eierskap. Ett av punktene er «konkurransedyktig avkastning», og som en del av avkastningen er utbetalingen av utbytte regulert i avtalen.

Både hva som skal være et årlig «minimumsutbytte», og at styret hvert år skal fremme en tre års rullerende utbytteplan, er hjemlet i avtalen. Nå må det trolig endringer til. Styret og konsernsjef ønsker dialog med eierne sine, og viser blant annet til en kontantstrømsanalyse for 2015 som viser at konsernet hadde en negativ kontantstrøm etter investeringer som ble dekket opp av nye lån på cirka 500 millioner kroner. Virksomhetsplanen viser at konsernets belåning vil øke med mellom 400 og 500 millioner kroner årlig fram til 2020 med de investeringene som er hensyntatt i planen.

300 millioner i året
– Etter etableringen av ansvarlig lån i 2011 har utbetalingen til eierne utgjort i overkant at 300 millioner årlig i form av renter og utbytte, skriver Andresen.
– Med den usikkerheten som råder for kraftpris framover, vil det være utfordrende for selskapet å opprettholde samme nivå på utbetalingen til eierne i en periode hvor konsernet må gjennomføre et ambisiøst investeringsprogram både for å opprettholde leveringssikkerhet og produksjonsevne på kort sikt, men også for å sikre nødvendig vekst og verdiutvikling på lengre sikt, skriver Andresen.

Fallende kontantstrøm
Avslutningsvis i brevet til eierne skriver han at det har vært stort fokus på eiernes utbyttepolitikk i kraftbransjen.

– Styret mener Eidsiva har hatt en fornuftig og forsvarlig modell for utbytte nedfelt i Aksjonæravtalen i årene som har gått. Med fallende lønnsomhet og kontantstrømmer kombinert med store investeringer går konsernet inn i en krevende periode. Selskapet har gjennomført forbedringstiltak i årene som har gått og planlegger ytterligere tiltak for den kommende perioden for å møte disse utfordringene.
- En nedbemanning av 100 årsverk er alvorlig, men nødvendig, skriver han.
- Å kutte investeringsrammene ytterligere er mulig, men lite ønskelig da dette vil påvirke konsernets framtidige lønnsomhet. 
En årlig utbetaling til eierne på i størrelsesorden 300 millioner kroner kan fortsatt forsvares ut ifra dagens egenkapital- og likviditetssituasjon, men ut ifra risikoen og usikkerheten som råder i kraftmarkedet mener styret av forsiktighetshensyn at utbyttenivået de nærmeste årene bør tas opp til fornyet vurdering.
Som en følge av dette ønsker styret å komme i dialog med konsernets eiere om utbyttepolitikken de kommende årene, skriver konsernsjef Øistein Andresen.

4. mai, 2016

Eidsiva: Sakslista til Eiermøtet 12. mai

 

Eidsiva: Eiermøtet 12. mai
 
Eidsiva har innkalt til eiermøte i forkant av ordinær generalforsamling for Eidsiva Energi AS.
 
Eiermøtets første del (kl. 13.30 – 14.30) vil kun omfatte eiere.
Under møtets andre del (kl 14.30 – 15.30) vil selskapets styre og administrasjon være til stede.
 
Til behandling på møtets andre del foreligger følgende saker:
 
1. Dialog om rullerende utbytteplan de nærmeste årene
2. Orienteringer fra konsernsjef
 
• Salg av aksjer i Moelven Industrier ASA
• Vindprosjekt og øvrig investeringsportefølje
• Resultatforbedringsprosjekt 2018
• Etablering av eksternt entreprenørselskap
 
Til sak 1. har administrasjonen utarbeidet et saksunderlag som kan sendes ut slik at eierne kan være forberedt på problemstillingen.
29. apr, 2016

Investeringsbeslutningen utsatt igjen!

 

Investeringsbeslutningen for Raskiftet vindkraftverk utsatt igjen!
 
NRK Hedmark/Oppland 28. april:
 
07:26: Avklarer vindpark i sommer. I løpet av sommeren blir det klart om Eidsiva Energi vil bygge ut vindkraft i Raskiftet i Åmot og Trysil. Prislappen på vindparken er på 1,5 milliarder kroner. For å få støtte fra den grønne sertifikatordningen må den være i drift innen 2020.