29. des, 2015

Advarer mot grønn «katastrofe»

 

Oljefondet bør ikke løpe og kjøpe vindparker og andre grønne infrastrukturprosjekter, ifølge ekspertgruppe.

Sjef Yngve Slyngstad i Oljefondet er interessert i å bruke litt av oljeformuen til å investere i vind- og solparker. Ikke nødvendigvis så lurt, mener finansekspertene Stijn Van Nieuwerburgh ved New York University og Richard Stanton ved University of California, Berkeley.

 – Den historiske avkastningen på infrastruktur innen ren energi har vært en katastrofe de siste syv årene. Jeg kjenner ikke til noen annen sektor som har gjort det verre enn fornybar energi, sier Nieuwerburgh til DN. Han og Stanton presenterte en rapport torsdag (17. des.) de har skrevet på oppdrag fra Finansdepartementet om hvorvidt Oljefondet bør investere mer i eiendom og gå inn i infrastruktur.

«Stor politisk risiko»

– Vi snakker om en negativ årlig avkastning på syv prosent sammenlignet med annen infrastruktur som har en meravkastning på syv prosent årlig. Det er et faktum som er vanskelig å ignorere, sier Van Nieuwerburgh.

De to ekspertene ser også en stor risiko for at teknologien utvikler seg slik at Oljefondets tidligere investeringer blir utdaterte.

– Det kan komme bedre solcellepaneler på markedet, og plutselig er alle de tidligere investeringene verdiløse. Det er også knyttet stor politisk risiko til denne typen investeringer. Tyske myndigheter kan eksempelvis bestemme seg for å ikke lenger subsidier solcellepaneler, sier Van Nieuwerburgh.

En historisk klimaavtale i Paris lørdag gjør at mange vil vurdere grønne investeringer, ifølge Van Nieuwerburgh.

– Nye krav til fornybar energiforsyning vil kreve massive investeringer. Stater og utviklingsbanker har begrenset kapasitet. Mye av pengene må derfor komme fra private aktører, sier Van Nieuwerburgh.

– Det er en mulighet for fondet, men ikke nødvendigvis noe det bør gjøre?

– Ja, nettopp, svarer Stanton.

 

DN 18.12.2015:

http://www.stern.nyu.edu/sites/default/files/assets/documents/Advarer%20mot%20gr%C3%B8nn%20%C2%ABkatastrofe%C2%BB.pdf