25. des, 2015

Vestasturbin (V112 - 3.45 MW) knakk etter 2,5 år!

Sør-Sveriges største vindkraftpark på land - Lemnhultsparken - åpnet mai 2013. Julaften morgen gikk turbin 15 over ende etter at tårnet knakk. Det lekker olje fra verket. Stena Renewable AB eier vindkraftanlegget som består av 32 vindturbiner. Tårnet er produsert i Kina. Vindturbinen har ikke vært utsatt for ekstremvind som skulle tilsi et slikt havari.

Finans.dk. skriver blant annet om turbinens kollaps 26. desember:

Hos Vestas bekræfter chef for ekstern kommunikation og medierelationer Michael Zarin ulykken.

«Vi undersøger sagen med ret høj prioritet. Vi ved ikke, hvad årsagen er. Den undersøger vi også sammen med kunden», siger han til Ritzau.

Vestas har sendt et hold til Sverige for at undersøge omstændighederne omkring møllekollapset.

«Noget har tydeligvis fået møllen til at kollapse, og vi må undersøge, hvad det var, og beslutte, om det er nødvendigt at gøre noget for at forhindre, at det sker med andre møller», siger Michael Zarin.

Michael Zarin fortæller, at der ikke er sket nogen personskade, ligesom sammenstyrtningen øjensynligt ikke har medført skade på andre af parkens møller.

Selskabets administrerende direktør, Peter Zachrisson, oplyser til Vetlanda-Posten, at han «aldrig har hørt om, at den slags skulle være sket før».

«Vi vil håndtere det her spørgsmål hurtigst muligt. Frem for alt for at sikre, at det ikke sker i resten af verden, og fra dette perspektiv er det af ekstrem interesse, at vi gør det så omfattende som muligt.»

«Det bør ikke ske, men nu er det sket, og derfor vil vi undersøge det til bunds», siger han til avisen.