2. nov, 2015

Sånn går det når man bygger vindkraftverk med OX2. Halleluja!

 

Austri Vind skryter av alle prosjektene til OX2, men forteller ikke hvordan det har gått med investeringene. F.eks. investeringene til Power Wind Partners (PWP).

 

 

Power Wind Partners har investert drøyt 1,6 milliarder i 47 vindturbiner fordelt på 6 vindkraftverk rundt i Sverige. I fjor raste inntektene fra 201 til 124 millioner kroner. Årsresultatet endte med tap på 70 millioner. Eierne har vært nødt til å skyte inn ytterligere 270 millioner kroner for å redde selskapet. 

 

Dyr vindkraft för Wallenberg

Investeringen i Spray kostade 1 miljard kronor – och nu förlorar Wallenberg återigen pengar på affärer med Spraycheferna, den här gången inom vindkraft. 
Power Wind Partners går med förlust och ägarna har skjutit till 270 miljoner kronor för att rädda bolaget.

”Det här var en ganska högt belånad verksamhet, och i och med att priserna för el och certifikat sjönk kunde vi inte klara av räntorna. Ägarna bestämde sig då för att göra en rekonstruktion av balansräkningen”, säger Sten Jakobsson, ordförande i Power Wind Partners. Bakom det anonyma bolagsnamnet står Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM, Robert Weils bolag Proventus och försäkringsbolaget Folksam, som vardera äger en tredjedel av aktierna.

Power Wind Partners, PWP, har byggt vindkraft för drygt 1,6 miljarder kronor och äger 47 vindkraftverk i sex parker runt om i Sverige som tillsammans producerar 250 GWh el om året.

Projekten har sålts nyckelfärdiga av Spraygrundaren Johan Ihrfelts bolag OX2 som i dag även har hand om förvaltningen av familjen Wallenbergs, Robert Weils och Folksams vindparker.

Men de fallande elpriserna har dramatiskt omkullkastat kalkylerna som fanns när PWP bildades månaderna innan Lehman Brothers gick omkull 2008. I fjol rasade intäkterna från 201 Mkr till 124 Mkr och året slutade med en förlust på 70 Mkr.

”Det dramatiska fallet beror på att vi hade väldigt bra säkringar på el och certifikat som vi hade lång tid på, men när priserna föll dramatiskt hamnade vi sedan på helt nya nivåer”, säger Sten Jakobsson.

Bolaget gick in i en kris där det inte kunde täcka räntor och amorteringar. De tre ägarna har därför skjutit till 270 Mkr i ett ovillkorat aktieägartillskott, samtidigt som ägarlånen skars ned.

Det är Swedbank, med ordförande Anders Sundström, som sitter med lånen i PWP och banken gick med på ett nytt, mjukare kreditavtal. Refinansieringen var på plats i början av 2015.

”Det låga elpriset och den därmed sämre resultatutvecklingen i bolaget har gjort att vi tillsammans som ägare har valt att stärka det egna kapitalet”, säger Lars Wedenborn, vd för FAM.

Det här är andra gången som Wallenbergsfären förlorar pengar på affärer med Johan Ihrfelt. I augusti 1999 berättade Investors då-varande vd Marcus Wallenberg att Investor hade köpt in sig i det upphaussade portalbolaget Spray.

”Det är något nytt och spännande för Investor och innehåller givetvis ett visst mått av osäkerhet”, kommenterade Marcus Wallenberg. Två år senare hade it-bubblan spruckit och investeringen i Spray var i det närmaste värdelös. Kraschen i Spray kostade Investor över 1 miljard kronor – och nu är det alltså dags igen.

Det är Johan Ihrfelts bolag OX2 ligger bakom vindkraftsprojekten i PWP och det var Sprays tidigare vd Daniel Sachs som övertygade Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM att köpa in sig i PWP.

Och precis som med investeringen i Spray och internet har Wallenbergsfären haft en usel tajmning med vindkraften, man gick in när elpriset stod på topp.

Risken är stor att PWP, som har äldre ineffektiv vindkraft, tvingas till stora nedskrivningar. Det är bara att titta på hur börsen värderar bolag som Arise, som de senaste åren har gått kräftgång på börsen.

I år har elpriset fortsatt ned och krisen har fördjupats för vindkraftsbranschen. Sten Jakobsson säger att refinansieringen av PWP gör att bolaget kan betala sina räntor och att det jobbar med säkringar av intäkterna.

Han vill inte närmare kommentera vilket resultat PWP gör i år utan konstaterar bara:

”Det är inget strålande resultat, det är det inte.”

Tidigare har PWP haft stora planer på att expandera och bygga på nya platser. I bolagets balansräkning finns även en option på att bygga ytterligare vindkraftsparker med OX2 Wind. Men optionen, som är värderad till 8,6 Mkr, har numera ett ytterst tveksamt värde. Och några nybyggen eller förvärv är inte aktuellt.

”Nej, några sådana planer har vi inte för tillfället”, säger Sten Jakobsson.

I stället försöker bolaget övervintra chocken på elmarknaden.

”Vi kör på, vi jobbar med tillgängligheten, håller ned underhållskostnaderna och ser till att göra det bästa av situationen”, säger Sten Jakobsson.

Di har utan framgång sökt Johan Ihrfelt, men han hälsar att han inte vill kommentera enskilda kunders affärer.

 

Dagens Industri (Di): 27.10.15.