6. sep, 2015

"Först nu i efterhand förstår jag va de innebär med en vindkraftspark...."

La oss minne om at teoretiske planer, avtaler med vilkår og forsikringer lever sitt eget liv vis a vis en hektisk, industriell arbeidsdag... Foto: Kranvelt på vei til Björkhöjden. Skottland sliter med vindkraftverk som forurenser drikkevannskilder. 

 

 

 

Tommy Walldén:

«Som Bergarbetare i både Ögonfägnaden och Björkhöjden, så fick jag bevittna hur vi slet sönder moder natur med miltals nybruten väg och kranplaner till vindsnurrorna! Det hände att jag fick köra maskinen i 12 timmar i streck för att borra hål i en enda sten som skulle sprängas. De innebar ungefär utsläpp av ca 300 liter diesel för 2 minuters arbete (ÄR DET MILJÖVÄNLIGT TYCKER NI MED VINDKRAFT?) Detta hände dagligen, såväl för mig som grävmaskiner, dumprar och övriga arb fordon. Maskinera = hudraulolja, fett och övriga miljöfarliga ämnen! Oljeläckage förekom rätt ofta... «men som vanligt sanerades de ju va»  ja ni förstår väl? 

Först nu i efterhand förstår jag va de innebär med en vindkraftspark. Jag var helt tagen av den storslagna naturen när jag först anlände i Ögonfägnaden. Minns hur jag tänkte tyst för mig själv, måste man förstöra denna sista bit av orörd vildmark? När jag lämnade platsen ett år senare, fanns inte den vackra naturen kvar. De var fundament för vindsnurror överallt, vägar och kabeldiken!!! Minns så mycke så jag inte kan skriva ner allt här! Fråga gärna om ni undrar över något...så svarar jag gärna om jag kan/ Tommy»

Kilde:  «Vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun» ->

http://snurrigt.vildavastra.se/

21. februar 2015

 

SVT 11. mai 2015: Kranar välte i vindkraftpark

På måndagsförmiddagen välte två kranar i vindkraftparken Björkhöjden.

Under förmiddagen välte två kranar som används för byggandet av vindkraftverken i Björkhöjden, Ramsele.

Oklar orsak

Enligt Henrik Berglund, projektledare för bygget, kom ingen människa till skada vid olyckan. Det är ännu oklart vad som fick kranarna på fall. Kranarna ska, enligt Berglund, inte ha arbetat med samma lyft.

Läckage kan skada naturen

Räddningstjänsten larmades till platsen eftersom kranarna läckte diesel och hydraulolja. Arbete pågår nu för att förhindra att oljan skadar miljön, främst vattendrag i området.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/kran-valte-i-vindkraftpark

  

SVT nyheter, Västernorrland 22. juni 2015: Arbetsmiljöverket kräver utredning av kranolycka:

Den 11 maj kom en parkerad mobilkran i rullning och välte i ett dike i Björkhöjdens vindkraftpark utanför Ramsele. Nu kräver Arbetsmiljöverket att företaget utreder olyckan.

Efter att en kran rullade ned i ett dike i Björkhöjdens vindkraftpark anmäldes tillbudet till Arbetsmiljöverket. Eftersom företag är skyldiga att utreda olyckor och allvarliga tillbud vill Arbetsmiljöverket senast den 4 augusti ha svar på vad som kan ha orsakat tillbudet.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/arbetsmiljoverket-kraver-utredning-av-kranolycka