30. aug, 2015

GD: Stor ryddejobb venter

Gunnar Tore Stenseng, tidligere ordfører i Nord-Fron i 24 år og mangeårig styreleder i Gudbrandsdal Energi, mener Eidsiva bør starte på hjemturen snarest råd – og finne tilbake til kjernevirksomheten.

 

At Eidsiva har brukt tjue prosent av overskuddet på å drive morselskapet og investeringsselskapet Eidsiva Vekst de siste årene, opprører den godt voksne kraft-sosialisten Gunnar Tore Stenseng.

 

 

 

Stenseng er tidligere Ap-ordfører i Nord-Fron gjennom 24 år. Han var styreleder i Oppland Energi i en årrekke og en av hovedarkitektene bak midtdalens krafteventyr Gudbrandsdal Energi. Nå er han medlem av fylkestinget i Oppland.

 

– Det haster

I går presenterte GD tall basert på segmentinformasjon i Eidsivas egne regnskaper som viser hvordan pengene er disponert i selskapet de siste sju årene. Stenseng liker ikke det han ser.

 

Jeg tror dette selskapet har sporet av. Det gjør meg urolig. Og uroen min blir ikke mindre av de kommentarer som gis fra selskapets finansdirektør. Dette er finansakrobatiske øvelser. For tallene er klare. De er Eidsivas egne, sier Stenseng.

 

Lot seg friste

– Du mener selskapet bør styres mot primærvirksomhet igjen?

 

– Helt opplagt. Jeg hadde en rolle som styreleder i Gudbrandsdal Energi fram til 2012. Også i dette selskapet falt vi for fristelsen til å engasjere oss i annen virksomhet. Det virket interessant og var morsomt. Men vi fant raskt ut at vi måtte tilbake til kraftproduksjon og kraftomsetning og holde fokus på det vi er best på. Det viste seg å være en god strategi. Det har ikke minst eierne våre høstet gevinst av de siste årene. Eidsiva er i en helt annen divisjon, men burde gjort det samme. Innlandet bygges ikke av finansakrobater.

 

– Men kan ikke Eidsiva være en motor for næringsvirksomhet?

 

– Jeg tror ikke det. Jeg tror faktisk andre kan gjøre det mye bedre. Det jeg vet er at Eidsiva er helt suverene på kraftutbygging, kraftproduksjon og kraftomsetning. De er i verdenseliten på dette. Da er det beklagelig å registrere at selskapet har stilt seg slik at de kanskje ikke har muskler til å gjøre de vannkraftprosjektene som ligger utenfor stuedøra vår, sier Stenseng.

 

– Hva er ditt råd?

 

– Investeringsselskapet Eidsiva Vekst bør avvikles snarest råd. Det bør skje gjennom en gradvis nedtrapping og det bør skje på en ordentlig måte, naturligvis.

 

– Men Eidsiva Vekst skaper verdier som kan gi avkastning på sikt?

 

– Ja, det må vi håpe. Jeg hadde nær sagt at det skulle bare mangle, med den kapitalinnsprøytingen som har vært.

 

– Du har selv hatt mange styreverv på det offentliges vegne. Har Eidsiva-styret vært tydelige nok i sin bestilling?

 

– Det er dyktige folk i Eidsivas styre. Men det er krevende å fylle denne rollen med en stor konsern-administrasjon over seg. Og når alle piler peker oppover, skal det mot til for å vende tommelen ned for ting.

 

– Mediene har hatt fokus på høye etterlattepensjoner for ektefeller. Kommentar?

 

Jeg er overraska over at et såpass oppegående styre kan finne på noe så dumt. Etterlattepensjoner ivaretas av offentlige trygdeordninger, og dette er helt unødvendig. Denne saken gir selskapet dårlig omdømme. Eidsiva forvalter fellesskapets verdier. De ansatte skal ha gode betingelser, men dette går på troverdigheten løs, sier Gunnar Tore Stenseng.

 

GD: 28. august 2015.