3. jan, 2015

Vil begrense utbytte på strøm

www.tu.no

LO-leder Roar Flåthen reagerer på milliardutbyttene som eierne av norske kraftselskaper tar ut. Nå krever han strengere regler. Flåthen ønsker å begrense både hvor mye eierne kan ta ut i utbytte og hvor mye strømprodusentene kan tappe vannmagasinene, melder NRK.

– Norge er et vinterland. Vi er helt avhengige av å få levert til folket og til industrien, slik at vi ikke fryser i hjel, sier han.

Selv om produksjonen av vannkraft er lavere enn i fjor, tjener kraftselskapene fortsatt mye penger fordi prisen på kraft har økt og strømforbruket stiger. Hver tredje krone norske strømkunder betaler havner i kassa til kraftprodusentene, og mange eksperter advarer folk mot at nyåret kan by på tidenes høyeste strømregninger.

Prisene kan bli opp mot 50 prosent høyere enn de allerede høye prisene som folk opplevde forrige vinter.

– Strømselskapene betaler ut kjempeutbytter til eierne, men den ekspansive utbyttepolitikken kan bidra til at selskapene styrer produksjonen på en måte som ikke er til forbrukernes beste, sier LO-lederen, og mener at en strammere regulering av vannmagasinene gjennom hele året må til.

TU 22.12.10.