Smarte målere og strømnett...

18. jan, 2015
www.tu.no

«Nettselskapene synes det er litt kult og tøft med smarte strømmålere, men det er kunden som tar regningen», sier Lyses konserndirektør Eimund Nygaard. Han har tidligere kritisert innføringen av grønne sertifikater. «Dette handler om mye av det samme. Når det er litt politisk begeistring, klarer man ikke å tenke klart.»

Nygaard tror innføringen av de smarte målerne vil koste langt mer enn ni milliarder kroner, som har vært anslått som pris for innføringen av målerne.

– Vi tror kanskje det blir det dobbelte, mellom 15 og 20 milliarder kroner. Fordi det kommer til å bli mye dyrere å drive dette. Logistikkbiten er undervurdert. Dette er elektronikk. Det er mye feil med det, det er ikke som med de gamle mekaniske målerne. Man må ut, ha et serviceapparat, en desk og masse kundehenvendelser. Man må ha en driftsorganisasjon, overvåking. Det virker på oss som om alt dette er undervurdert.

TU 16.01.15.

15. jan, 2015
www.nve.no

Innen 1. januar 2019 skal alle norske husholdninger få byttet ut sine gamle strømmålere med digitale, smarte målere. Enova og NVE går nå sammen om å fremme storskala pilotprosjekter for å finne informasjonsløsninger som kan bidra til at de nye målerne gir redusert strømforbruk.

NVE: Nyheter 15.01.15.

15. jan, 2015
www.nve.no

Det internasjonale rådgivningsselskapet VaasaETT mener en gjennomsnittlig strømkunde kan redusere strømforbruket med over ti prosent dersom hun får løpende informasjon om faktisk forbruk. Rapporten presenteres på NVEs konferanse "Norges energidager" i dag.

NVE: Nyheter 16.10.14.

3. jan, 2015
www.tu.no

LO-leder Roar Flåthen reagerer på milliardutbyttene som eierne av norske kraftselskaper tar ut. Nå krever han strengere regler. Flåthen ønsker å begrense både hvor mye eierne kan ta ut i utbytte og hvor mye strømprodusentene kan tappe vannmagasinene, melder NRK.

– Norge er et vinterland. Vi er helt avhengige av å få levert til folket og til industrien, slik at vi ikke fryser i hjel, sier han.

Selv om produksjonen av vannkraft er lavere enn i fjor, tjener kraftselskapene fortsatt mye penger fordi prisen på kraft har økt og strømforbruket stiger. Hver tredje krone norske strømkunder betaler havner i kassa til kraftprodusentene, og mange eksperter advarer folk mot at nyåret kan by på tidenes høyeste strømregninger.

Prisene kan bli opp mot 50 prosent høyere enn de allerede høye prisene som folk opplevde forrige vinter.

– Strømselskapene betaler ut kjempeutbytter til eierne, men den ekspansive utbyttepolitikken kan bidra til at selskapene styrer produksjonen på en måte som ikke er til forbrukernes beste, sier LO-lederen, og mener at en strammere regulering av vannmagasinene gjennom hele året må til.

TU 22.12.10.

3. jan, 2015
www.tu.no

Ekstremprisene på strøm skyldes ikke prismanipulering, men at kraftselskapene mangler kontroll, mener Indutri Energi. Han mener at flere kraftkabler til utlandet kan bidra til vedvarende høye strømpriser.

“Vi hører at kraftbransjen sier at det ikke vil skje, men i følge kraftbransjen sine uttalelser så sent som i oktober, så skulle vi heller ikke få den strømpriskrisen vi opplever i Norge nå i vinter. Heller ikke krisen i fjor vinter klarte kraftbransjen å forutse”, skriver Tomasgard.

“Erfaring viser at det er liten grunn til å lytte til kraftbransjen når det gjelder fremtidig utvikling av strømprisene”, konkluderer han.

TU 29.12.10.