31. okt, 2014

Villmark og vindmøller i nord

 

«Når oljen tar slutt, står hotell- og reiselivsnæringen klar til å ta over. Dette er verdens mest spennende bransje», sier Petter Stordalen til Dagsavisens «Navn i nyhetene» 31. oktober, hotellkonge og investor som har betydelige investeringer i skandinavisk hotell og reiseliv. Hurtigruta var et viktig og naturlig satsingsområde.

 

 

Hvis Olje- og energiminister Tord Lien får fortsette sin grenseløse tilrettelegging for fortsatt ekspansiv kraftproduksjon her i landet, er det mange aktører innen turist- og reiselivsbransjen som vil sette spørsmålstegn ved det Stordalen…

 

Her følger en meningsytring av Olav Hjeljord, «Villmark og vindmøller i nord», på trykk i Aftenposten 30.10.14:

 

Verdens største reiseguide-selskap, Lonely Planet, har kåret Nord-Norge til et av verdens ti beste reisemål i år (Nationen 22.10.)

            Reisegiganten sparer ikke på adjektivene: «… hjerteskjærende vakre landskap av isbreer, fjorder og fjell som bader i krystallklart lys. Velkommen til en av Europas siste store villmarksområder.» Men nå spørs det hvor lenge illusjonen av villmark i nord beholdes. Vår energiminister Tord Lien er klar i sine prioriteringer (13.01.14.): «Ad debatten om vindkraft langs kysten eller på fjellet har jeg bare en kommentar: Det er TWh-ene som teller! Jo flere, jo bedre.» Han har allerede vist at han mener alvor ved å endre avskrivingsregler og skattesatser til utbyggernes fordel.

            Lonely Planet vil neppe skryte opp det nord-norske landskapet med vindmøller på fjell, nes og øyer opp langs kysten. Inngrepene er særs godt synlige: nær 200 meter m høye master med roterende vinger og rødt blinkende lys i toppen, lyd omtrent som fra en sementblander samt terrenginngrep i form av store fyllinger og veiskjæringer, kort sagt et industriområde. Møllenes produksjon av fornybar energi vil ikke være målbart i global klimasammenheng, men møllene kan bli høyst målbare for norsk reiseliv.