26. mar, 2016

Svensk kjernekraft: Beskjed om effektskatten fjernes eller senkes medio mai

 

Kärnkraftsägarna ska få besked

Senast i mitten av maj ska kärnkraftsägarna få besked om effektskatten kan slopas eller sänkas. Det säger energiminister Ibrahim Baylan (S) efter ett nytt möte i energikommissionen.

På TT:s fråga om regeringen vill sänka den så kallade effektskatten på kärnkraft svarar Baylan:

-Jag har sagt att jag är beredd att diskutera det men det måste i så fall ingå i en helhet. Min ambition är att energisektorn ska få besked om hur kommissionen ser på detta senast i maj.

På torsdagens möte i kommissionen, där regeringen och samtliga oppositionspartier diskuterar och ska försöka hitta en långsiktig uppgörelse om energipolitiken, fick ledamöterna ett pm. Det innehöll en analys av läget för de olika energislagen, gjord av kommissionens kansli.

Lars Hjälmered, som företräder Moderaterna (M), efterlyser besked om vad regeringen vill.

-Gör man inget nu måste all kärnkraft stängas till 2020. Det bekräftas i analysen, hävdar Hjälmered.

-Det är dags för politisk handling, säger han och framhåller att M vill sänka eller slopa effektskatten om det går att hitta en ansvarsfull finansiering.

Baylan säger många elproducenter, inte bara i Sverige, har stora problem på grund av de låga elpriserna. Och flera av skatterna på energi tillkom i en annan miljö, därför är det vettigt att diskutera dem. Men enbart fastighetsskatten på vattenkraft och effektskatten drar tillsammans in uppemot tio miljarder, det är inte helt enkelt att fylla de hålen.

Energinyheter.se: 18.03.16.