9. mar, 2016

Oljefondet fikk avkastning på 2,7 prosent i fjor

 

Oljefondet fikk i 2015 en avkastning på 2,7 prosent. Det tilsvarer 334 milliarder kroner.

Det kom fram da Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, presenterte sin årsrapport for 2015 i Oslo onsdag. Fondet selv beskriver resultatet som tilfredsstillende i et urolig år.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 3,8 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 0,3 prosent.

– 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Les også:  Første uttak fra oljefondet

Har svingt mye

Slyngstad er leder for Norges Bank Investment Management, avdelingen i Norges Bank som står for forvaltningen av oljefondet.

– Det har vært svingninger i avkastningen fra kvartal til kvartal, men totalt har det blitt et tilfredsstillende resultat fra forvaltningen, sier han.

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Les også:  Oljefondet trakk seg ut av 27 kullselskaper

Mer i eiendom

Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,0 prosent. For øvrig økte andelen av fondet som er investert i eiendom, i løpet av året til 3,1 prosent.

– Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer. To investeringer sto for hoveddelen av investert kapital i 2015. Vi åpnet egne eiendomskontorer i Tokyo og Singapore i løpet av året, sier Slyngstad.

Svakere krone

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 668 milliarder målt i norske kroner, opplyser oljefondet i en pressemelding onsdag.

I tillegg ble fondet tilført 42 milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7.475 milliarder kroner per 31. desember 2015. I dag er fondets verdi vel 7.000 milliarder kroner.

61,2 prosent av fondet var ved utgangen av fjoråret investert i aksjer, 35,7 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Les også:  Oljefondet større enn ventet

Kilde: NTB 09.03.16.