12. feb, 2016

Ny strid om allt högre elpriser

 

Efter flera år av kraftiga prishöjningar går elnätsbolagen återigen till domstol för att kräva högre prishöjningar än vad myndigheterna godkänner.

Orimligt, tycker bland annat Villaägarna.

För ett år sedan vann elnätsbolagen en segdragen domstolsprocess som innebar att de kunde ta ut rejält högre elnätspriser av sina kunder.

– Elnätbolagen gör orimliga vinster till följd av att prisregleringsmodellen har havererat, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Nu är det dags igen. Bolagen, med Vattenfall, Eon och Ellevio (tidigare Fortum) i spetsen är inte nöjda, de vill höja mer än vad den reglerande myndigheten, Energimarknadsinspektionen, anser är rimligt. Bolagen pekar framför allt på de stora investeringar de måste göra.

– Det är därför vi behöver höja våra priser, säger Ellevios presschef Jonatan Björck.

Struntprat, tycker Jakob Eliasson.

– Gjorda investeringar kan inte motivera mer än en liten del av prishöjningarna.

En genomgång av årsredovisningarna visar att bolagen genererar stora kassaflöden som gott och väl täcker investeringarna.

Elnätsbolagens tidigare triumfer i domstolarna kan de dessutom ta med sig framöver.

– De förra domstolsprocesserna skapade ett utrymme som de inte har tagit ut ännu. En del av det kommer att tas ut av kunderna, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Och nu stundar alltså en ny prövning för prissättningen under åren 2016-2019. Strax före jul klagade elnätsägarna på myndighetens prismodell för den kommande fyraårsperioden, den tillåtna avkastningen är för låg tycker de.

– De ska ha en låg avkastning eftersom risken är låg. Och det är om det vi nu träter om i domstolen, säger Tony Rosten.

Vattenfall höjde priset senast vid årsskiftet, elva procent, efter en tidigare höjning i maj i fjol. Sedan 2010 handlar det om över 30 procent medan övriga priser i samhället, inflationen, legat i det närmaste stilla. Även övriga nätbolag har höjt i motsvarande mån.

Både Energimarknadsinspektionen och Villaägarna ser framför sig ytterligare relativt stora prisökningar.

– En tredjedel högre, gissar Jakob Eliasson.

– Och det är en försiktig uppskattning, fortsätter han.

Han tycker att Energimarknadsinspektionen har för lite muskler att möta de stora elnätsbolagen, och att regeringen borde sätta mer tryck. Fast det håller inte myndighetsledningen med om, de har fått igenom en del ändringar som de bad om.

– Vi är väldigt nöjda med de ändringar som blev. Det är en sund reglering nu, säger Tony Rosten.

 

Ny Teknik: 18. januar 2016.