3. okt, 2015

NVE-ansatt anmeldt. Saken henlagt.

 

 

Lokal vindmøllemotstander anmeldte NVE-ansatt

 

Nyheter: Agder, 30. september 2015

Vindkraftmotstander Henry Urdal anmeldte i vår en NVE-ansatt med beskyldninger om korrupsjon og bestikkelser av grunneiere i forbindelse med et vindkraftprosjekt i Selbu i Sør-Trøndelag. Politiet har på sin side henlagt saken.

 

 

 

 

I anmeldelsen, som blant annet er publisert på Facebook-siden «Nei til Tronstad Vindpark», kommer det frem kraftige beskyldninger mot en NVE-ansatt. Blant annet står det i anmeldelsen at vedkommende i NVE skal ha utbetalt håndpenger til tre grunneiere i den hensikt å hindre negative ytringer mot kontroversiell vindkraftutbygging. Selve anmeldelsen skal ha blitt levert inn allerede på vårparten 2015.

«Etter en helhetsvurdering av betrodd informasjon, har jeg besluttet å gå til anmeldelse i denne saken. Formelt gjelder anmeldelsen bestikkelse med hensikt å påvirke en konsesjonsprosess gjennom å hindre ytringsfriheten til tre grunneiere», står det i anmeldelsen, som er publisert på facebooksiden.

Henlagt: Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE bekrefter at en ansatt har blitt anmeldt.

- Vi tar det selvsagt alvorlig når en av våre ansatte blir politianmeldt. Nå har imidlertid politiet etterforsket saken og henlagt den fordi det ikke er begått ulovligheter, anmerker Hillestad.

NVE har full tiltro til både politiets arbeid og vår ansatt, forsikrer Kjetil Hillestad.

Har det skjedd tidligere at NVE-ansatte har blitt politianmeldt i slike saker? spør Agder.

Det kommer innimellom trusler om anmeldelser, men det er litt spesielt at man går til anmeldelse, som man har gjort i denne saken, melder Hillestad.

Trøndelag: Henry Urdal er på sin side ikke kjent med at saken er henlagt.

- Jeg var i et lengre avhør i Egersund, men jeg visste ikke at saken nå var henlagt. Det overrasker meg, sier Henry Urdal til Agder. Han mener tipsene han fikk er solide.

- Jeg ble kontaktet av en i Trøndelag. Personen fortalte meg alt om hva som hadde foregått, men var redd for å anmelde saken selv, siden vedkommende hadde kjennskap til de involverte, forteller Urdal.

I følge Urdal skal to grunneiere fått 15.000 kroner av en NVE-ansatt for ikke å møte opp på sluttbefaring.

- Men dette blir påstand mot påstand. Ingen grunneiere vil stå fram, anfører vindmøllemotstanderen.

Urdal er ikke særlig bekymret for hans troverdighet i saken, selv om han er en ivrig vindmøllemotstander.

- Jeg bryr meg ikke om det. NVE og OED kjører sin sak uansett, og bryr seg lite om hva som kommer frem i media og ellers.

- Men er du ikke bekymret for konsekvensene det kan få for vedkommende i NVE du har anmeldt, nå som saken er henlagt?, spør Agder.

- Det var selvsagt en vurdering om det kunne være skadelig for han, men jeg frykter ikke noen konsekvenser. Jeg er mest forbauset over at saken er henlagt, fastslår Urdal.

Han er kjent som en ivrig motstander mot Tonstad Vindpark, som nå har fått endelig konsesjon.

- Jeg vet ikke om noe lignende har skjedd her i området, og har ingen grunn til å hevde det heller. I det hele tatt er nok toget gått når det gjelder Tonstad Vindpark. Det er ingen vits å demonstrere lengre. Nå er det bare å følge med om prosjektet blir solgt og realisert, konstaterer Henry Urdal.