5. des, 2014

Statsstøttet vindmølle-el strømmer ud af landet

www.danskfjernvarme.dk

Statsstøttet vindmølle-el strømmer ud af landet

- Selvom regeringen lægger op til, at grøn el skal udnyttes til varmeproduktion, ryger mere end en fjerdedel af vindmøllestrømmen til udlandet – oven i købet til langt under markedspriserne. Den statsstøttede strøm kan anvendes langt mere fornuftigt til store varmepumper i fjernvarme, peger Dansk Fjernvarme på. Det vil give en samfundsøkonomisk på mere end 1 mia. kr.

- 27 procent af den el, som vestdanske vindmøller producerede i 2013, blev sendt ud af landet til priser, der lå hele 21 procent under markedsprisen, den såkaldte spotpris, hvilket koster eksportindtægter for 140 millioner kroner. Samtidig importerede Danmark el, der gennemsnitligt var 15 procent dyrere end spotprisen. Det viser en opgørelse fra tænketanken Grøn Energi. Det er ifølge Dansk Fjernvarme en uholdbar situation.

- Skærer man PSO-betalingen væk på fjernvarmeproduktion baseret på store varmepumper, vil det sænke varmeudgiften cirka 1000 kroner for en almindelig husstand. Det vil gøre udbredelsen af de store varmepumper til en reel mulighed, og på den måde kan vi opnå et fleksibelt energisystem, hvor fjernvarmeværkerne kan anvende og lagre vindmølleenergi, i stedet for at eksportere den billigt, siger Kim Mortensen.

Pressemelding Dansk Fjernvarme 31.10.14.