21. sep, 2014

Ska vi rädda världen, så är Kina det enda som betyder någonting.

 
 
Vi må begynne å diskutere Kina. Det er vanskelig å forstå omfanget av Kinas miljøproblem, sier Ola Wong.

 
- Om vi ska rädda världen, så är Kina det enda som betyder någonting. Det spelar ingen roll om vi går ner till noll koldioxidutsläpp i Europa och USA. Kinas ökning kommer äta upp det, sier Ola Wong.

 
 
 
 
 
Ola Wong er svensk prisbelønnet journalist, forfatter og mangeårig Kinakorrespondent, og regnes som Sveriges fremste Kinakjenner. Rapporterer for Sydsvenska Dagbladet og Svenska Dagbladet (SvD), og har jobbet for publikasjoner som Far Eastern Economic Review og Politiken. I vår var han aktuell med ny bok, «Pekingsyndromet. Kina, Makten, Pengarna», utgitt på Ordfront Förlag. Wong har vendt hjem til Sverige etter å ha pådratt seg asma på grunn av luftforurensingen i Peking. 2004 ble han kåret som årets miljøjournalist. I 2012 mottok han den mest prestisjetunge prisen for undersøkende journalistikk.

3. juli bød Miljöaktuellt på et lite intervju med Ola Wong. Her et konsentrat:

- Den största skandalen är att inget politiskt parti överhuvudtaget har nämnt Kina och nämnt frågan om hur vi ska hantera miljöutmaningen från Kina. Det är det totala sveket från politikerna mot mänskligheten, och även mot Sveriges framtid. En medelkines släpper idag ut mer koldioxid än en medelsvensk. På tre år förbrukar Kina lika mycket betong som hela USA under hela 1900-talet. Vi pratar om ett land där över 30 procent av vattnet inte är lämpligt för mänsklig beröring, säger Ola Wong.

Enligt OIa Wong är lösningarna förknippade med politiska reformer. Bakom Sveriges och Danmarks miljöframgångar finns ”flummiga” rörelser och obekväma personer. Om Björn Gillberg varit kines hade han suttit fängslad, tror Ola Wong, som anser att omvärlden måste engagera sig i Kinas problem.

- Det finns så många människor som har hjärnor, som forskar, om Kina. Men det finns ingen som pratar om elefanten i rummet, det som betyder allt. Man kan inte bara prata om ett globalt klimatavtal. Diskussionen måste också handla om hur vi kan påverka Kina, annars blir det meningslöst, säger Ola Wong, som till exempel vill se diskussioner om en global koldioxidskatt.

Ola Wong sitter inte på svaren, men han saknar själva frågan.

- Vi måste börja diskutera Kina och hitta nya sätt att påverka Kina. Det är viktigt att vara ett föredöme, men om du bara tänker på Sverige, kommer du inte att rädda världen.

Om boken, som har fått svært god mottagelse:

Pekingsyndromet är den underhållande och gripande berättelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar, och varför den leder till instabilitet i landet och är en miljökatastrof för världen. De senaste åren av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets reträtt utan snarare dess återkomst. Ola Wong spårar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt trauma, som gjorde dem besatta av stabilitet, och tvingade dem att ständigt skriva om historien.

Pekingsyndromet är reportageguiden som förklarar den nya supermakten Kina. En nödvändig läsning för alla som trodde att de inte var berörda av Kina.

Link til Ola Wongs hjemmeside: 
http://olawong.squarespace.com/about-me/