21. sep, 2014

Vindkraftbyggen motar bort turister


Årjängs kommun och vindkraftbyggarna slår sig för bröstet och tycker att de har gjort något riktigt bra när de nu inom kort ska inviga den gigantiska vindkraftparken i kommunen.

 

 

Men sanningen är den, att de med detta tilltag sätter den första spiken i kistan för den omfattande och lukrativa natur- och besöksturismen i området. Jag vet. Mina bekanta från kontinenten, vilka regelbundet brukar besöka Årjängstrakten för kanoting i sjöarna här och vandring på kommunens vandringsleder, kommer inte att vilja återvända. De vill absolut inte se några vindsnurror dit de åker för att turista. De kommer nu i stället att söka sig till andra länder, som värnar om sin natur.

Naturvårdare, Årjäng 26. juli 2014.På bakgrunn av dette innlegget, er følgende undersøkelse interessant:

En färsk undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att ett av huvudskälen till att utländska turister reser till Sverige är att uppleva vacker och orörd natur.

WWF:s opinionsundersökning bygger på intervjuer med 828 turister från länder som Norge, Holland, Tyskland och Storbritannien, som står för en stor del av Sverigeturismen. Resultatet visar att ett av huvudskälen till att turisterna väljer att resa till Sverige är för att ”uppleva vacker och orörd natur och vildmark eller ekoturism”. De ekoturismaktiviteter som är mest attraktiva, enligt undersökningen, är att besöka orörda naturområden och unik natur, samt att uppleva naturens skönhet. På frågan vad som symboliserar Sverige så kommer ”vacker orörd natur” också högt upp på listan. Även den undersökning som Visit Sweden genomförde 2011, där 6 000 globala resenärer deltog, bekräftar att vår natur är en av de viktigaste anledningarna till att turister reser till Sverige.

När WWF frågar om vilken naturtyp som turisterna besöker så toppar skogen och sjöarna listan.