21. sep, 2014

Ikke lett å forstå tysk energipolitikk

Ikke lett å forstå seg på tysk energipolitikk - i et land som gjerne vil framstå som pådrivere for vind- og solenergi…! 

 

7. juni meldte Financial Times om at Tyskland, allerede neste år, planlegger å oppheve sitt forbud mot bruk av fracking-teknologi for utvinning av skifergass. Avisa fremholder at dette innebærer at regjeringen gir etter for krav fra næringslivet om at landet må redusere sin avhengighet av energi fra Russland, og styrke konkurransekraften med næringslivet i USA. Vi har også lest om tysk brunkull-boom der politikerne gir etter for press fra kraftselskaper og kullarbeidere som hindrer Tyskland i å innfri sine utslippsmål.

Når det gjelder leveranser av kjernekraft, ser det ut som om Russland er tatt inn i varmen igjen. Eller kommer regjeringen til oppheve vedtaket om å avvikle kjernekraft? Det murrer under overflaten.... 

Kjernekraften skyter fart igjen!

Kjernekraften er langt fra utradert konstaterer atomenergiorganisasjonen Laea. 72 nye reaktorer er under konstruksjon.

I følge Laea finnes det rundt 435 reaktorer rundt omkring i verden. Ytterligere 72 er på gang. Fram for alt bygges det kjernekraft i den nye stormaktskvartetten Brasil, India, Kina og Russland. I Kina bygges 29 nye reaktorer, Russland har 10 nye på gang, India 6. Brasil bygger anlegget Angra dos Reis ved Atlanterhavskysten. Selv om alle reaktorene i Japan står stille i sommervarmen, finnes det flere søknader om å få restarte reaktorer til høsten.

Den tyske avisa Handelsblatt konstaterer at det i disse dager er tre år siden politikerne fattet vedtaket om å avvikle kjernekraften innen 2022, og gir forbundskansler Gerhard Schröder rett når han kritiserer det overilede avviklingsvedtaket. Andre ledende politikere mistenkes også å innse at man kvitter seg med verdifull kjernekraftverk for tidlig, selv om man ikke sier noe offentlig. «Da importerer man i stedet kjernekraft fra nabolandene», kommenterer artikkelen. De siste dagene har leveranser av kjernekraft vært diskutert med naboer som Frankrike og Russland. Et planlagt kjernekraftverk i Kaliningrad skulle kunne eksportere el til Tyskland via en kabel i Östersjön.

Handelsblatt avslutter med en kommentar fra Igor Setschin, talsmann for det russiske energiselskapet Rosneft, på spørsmålet om hvordan han bedømmer den tyske energiomstillingen:

- Vi kan alltids hjelpe dere om dere skulle få problemer.

Kilde: «NyTeknikk, 27. juni 2014.